1999 pomerol

pomerol3Zo af en toe is er bij mij in de avond de drang om een speciale wijn te drinken, om weer eens een belevenis te hebben. Deze zondag avond was zo’n avond, immers speciale momenten maak je zelf. Goede kaas in huis, vrouw terug van het werk, maken het nog even gezellig. Een jaar of twee geleden liep ik tegen een 1999 pomerol aan op texel, in de wijnkelder in oudeschild. De beste man die wijnen daar verkocht was verbaasd dat deze wijn beland was in het te verkopen wijnrek. Eigenlijk wilde hij geen afstand doen van deze wijn, maar sportief als hij was wilde hij deze wel verkopen, de 1998 echter wilde hij wel graag houden, helaas voor mij. Het was een mooie onder het stof liggende 1999 rode wijn uit de Pomerol van Chateau Bourgneuf. Een chateau wat opgericht is in 1840 en sindsdien generatie op generpomerolatie wordt overgedragen in handen van de familie Vayron. Elke generatie heet 1 ding gemeen, de passie voor wijn. Hier wordt wijn gemaakt vanuit het hart. Ze beschikken over 9 hectare die goed gebruikt worden.  De bodem van dit chateau bestaat uit grind en klei en zand. Een bodem die terug proeft in deze wijn. Deze wijn komt uit de Pomerol. De kleinste wijn producerende regio binnen de Bordeaux. Pomerol ligt vlakbij de ook bekende St. Emillion. Men zegt ook wel over deze streek dat het beste van de wijnen van de Haut-Medoc en de St. Emillion zich hier verenigen, de distinctie en complexiteit van de Médocs en de rijpe rijkdom en aardsheid van de Saint-Emilions. Een van de bekendere wijnen uit de pomerol zijn de wijnen van chateau Pétrus, waar men zonder schaamte minimaal 3000 euro voor vraagt en wordt betaald. Nu heb ik natuurlijk minder voor deze wijn betaald. Maar het moment was daar. Het openen van deze mooie fles. Natuurlijk had ik deze fles al even laten acclimatiseren om te
pomerol4voorkomen dat hij te veel zou schrikken van het temperatuur verschil. Bij goed licht de wijn ingeschonken zodat je de prachtige kleur goed kan zien. De wijn is fluweel donker rood, en glijdt met souplesse het glas in waar hij prachtig traant. De wijn laat zich gewillig walsen door het glas. Tijd om te ruiken en te proeven en te #genieten. De geuren zijn zwaar die uit het glas opkomen. Aardse geuren van aarde, hout en leer. Maar ook de geuren van donker fruit en geroosterde pruimen komen voorbij als je goed pomerol2oplet en ergens ruik ik gerookte ham. Wat een geuren uit 1 glas. De smaak is ook subliem! Zwaar, ruw, maar met een zacht randje. Rijp donker fruit toucheren mijn smaakpapillen, bramen, rijpe kersen, peper en kruiden volgen. Meer smaken vullen je mond. Eigenlijk kan je bij deze wijn niet alle smaken omschrijven, die zul je moeten proeven, en dat is deze wijn ook waard. De afdronk is krachtig en aards maar wel met fluwelen randje. Een prachtige wijn! Helaas zal het moeilijk zijn om deze nog weer terug te vinden. Deze wijn is een grote vriend van krachtige kaas. De peperkaas en de oude kaas die wij erbij hadden begeleiden elkaar perfect. De aardse smaken gaan goed samen met de stevige, krachtige, stoere smaak van de kaas. Een prachtige fles die ik helaas niet meer zal drinken, maar als ik er ooit weer 1 tegen kom zal ik niet twijfelen om deze mee te nemen, een parel in een fles, een fles met een verhaal van generatie op generatie, en fles vol belevenis, #genieten.

2 Replies to “1999 pomerol”

  1. Lees, als u uw verhaal af heeft, het even rustig over.
    Zodoende kunt u al de spelfouten en alle kromme zinnen er uit halen.
    De wijn is prima, ik ken hem maar dat is ook het enig goede aan dit verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *