Grand vin du bordeaux of Bordeaux supérieur

Grand vin du bordeaux of een andere Bordeaux supérieur! Staat er stoer op het etiket. Lijkt heel wat natuurlijk. Grote wijn uit de bordeaux of een superieure bordeux. Nou vaker krijg je een teleurstellend goedje in je glas dan een echte grote wijn. Aan de andere kant is het natuurlijk ook wat je verwacht. Verwacht hier geen hoogstaande speciaal gekwalificeerde bordeux. Het is geen officiële kwalificatie in de bordeaux en elke wijnboer die zijn wijn ‘groot’ vindt kan dus ook deze 3 woorden op zijn fles laten zetten. Hetzelfde geldt voor de supérieur variant. Alleen betekend het hier wel iets, tenminste soort van. Een supérieur betekent dat deze wijn te veel alcohol bevat dan een bordeaux. Vaak komt deze wijn van een wijnbouwer die deze wijn niet goed genoeg vindt, of simpel weg de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol heeft overschreven.

Hetzelfde gold dus voor Chateau Caillou 2006 met het opschrift Grand vin du bordeaux, en de buurman van de pomerol.. te veel info, te veel glade verkooptekst ik had beter moeten weten.. De wijn was op zich niet verkeerd maar op de één of andere manier verwacht je toch meer als er gespeeld wordt met de woorden grand vin. Dan verwacht je stiekem toch een grote wijn, met veel smaak, diepgang, complexiteit en meer van dat soort woorden. Niet alle Grand vin du bordeaux zijn namelijk niet zo heel goed, om even netjes te blijven. En ik had zo gehoopt dat deze de uitzondering was geweest.  Hoewel deze wijn bij net5 proost club wordt bejubeld valt hij zwaar tegen. Hij is wrang, ook na het laten luchten van deze wijn. De smaken zijn niet complex of rustig. De smaken zijn te vel, te aggresief en zitten gelijk in je hele mond waardoor je rustige smaken, die deze wijn wel ergens heeft, mist. Je mist het Frankrijk gevoel, het stokbrood met brie op een heuvel bij ondergaande zon gevoel. Dit was meer een naast de snelweg op de vluchtstrook met een blik spam gevoel.

Het jammere is dat mensen hierdoor de echte goede bordeaux wijnen niet proeven. Met maakt kennis met deze opvliegende wijn terwijl een goede bordeaux je rustig meeneemt door het glas. Je elke smaak wil laten proeven die hij van de wijnboer heeft meegerkegen door zijn zorgen, door de ondergrond en door het klimaat. Een echte bordeaux wil je hele avond gezelschap houden en je laten zoeken naar de smaken en geuren die hij verstopt en die je alleen vindt door goed te ruiken, de tijd te nemen, goed te proeven en te #genieten.

Dus mocht je een wijn tegen komen in de buurt supper waar Grand vin du bordeaux of Bordeaux supérieur op staat, laat je niet voor de gek houden! Het is geen slechte wijn, maar het is niet de wijn waar de wijnstreek bordeaux trots op is. Zoek verder en kijk naar de echte kwalificaties die streng worden gecontroleer in de bordeax. Wanneer je AOC ziet staan betekend dit dat de wijn streng is gecontroleerd, denk aan gebruikte druivensoort, eventuele mengverhouding bij het blenden, maximum opbrengst in hectoliters per hectare, leeftijd van de stokken, oogsttechnieken en alcoholpercentage. Dus als je een fles AOC ziet staan naast een Grand vin du bordeaux of een Bordeaux supérieur kies dan voor de AOC of loop langs de slijter en laat hem/haar een echte bordeaux voor je inpakken die zijn verhaal aan je kwijt wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *