Buikspek en procureur

Ik word er blij van. Van een mooi stuk vlees waarbij de smaak en het vlees zelf in zijn waarde is gelaten en helemaal mooi wordt het als het dier ook nog eens vrolijk is geweest en zij ruimte gehad heeft.  Ow en daarbij wordt ik helemaal wild van bbq.

Nu is het winter, koud en guur en zou je kunnen denken, mwah bbq, veuls te koud. Doen we van t zomer wel. FOUT. Juist de winter is een mooie periode om te bbq, en dan vooral het slow bbq. Een mooi groot stuk vlees, lekker lang laten liggen op de bqq. Langzaam op temperatuur laten komen zodat het zijn malsheid en smaak behoudt.

Omdat ik al 3 jaar zeg ik wil in de winter bqqen was het deze winter de tijd om het ook daadwerkelijk te doen tijdens de laatste dagen van 2016. Eerst naar de groene slager voor advies waarna ik vrolijk de deur uitkwam met een groot stuk buikspek en een groot stuk procureur. Nou buikspek zegt het al, spek en buik van een vrolijk biggetje. Procureur is het bovenste gedeelte van de hals, lekker vet en mals. Na ja mals op het moment dat jet het stukje vlees niet complet vernageld.

Beide stukken vlees lenen zich uitstekend om lekker lang op de bbq te laten liggen, heerlijk te laten relaxen en langzaam, langzaam op temperatuur te laten komen.

Mocht je er zin in hebben hier het recept en de manier hoe ik beide stukken vlees heb bereidt na bij verschillende bronnen om advies gevraag te hebben (waarvoor dank Enzo, grillsupport en natuurlijk de groen slager). De buikspek gelakt met appelstroop. Ik had 1kg buikspek, meer is altijd beter. Voor de marinade:

– 1,5 eetlepels 5 spices

– 0,5 eetlepel donkere basterdsuiker

– 3 eetlepels soja saus

– 2 eetlepels water

– 2 tl chilli flakes (voor een beetje pit tussen alle zoetigheid)

– 0.5 eeltepel appelstroop

– 3.2 gram nitrietzout (colorozo)

 

Dit alles goed met elkaar mengen en daarna de buikspek in een ziplockzak en het spek lekker masseren. daarna 3 dagen in de koelkast leggen. Elke dag even een kijkje nemen, het zakje omdraaien en het vlees weer even lekker masseren.

 

Voor het bereiden van beide stukken vlees maak je je bbq klaar voor indirecte hitte. Dit betekende in min geval ene helft hete kolen andere helft aluminium folie met een bakje water. Dit zorgt ervoor dat je het vlees lekker op de gril kan laten liggen zonder dat het te snel heet wordt en het zijn malsheid verliest.

 

Goed terug naar het stuk buikspek. Haal het uit de zak en vang de marinade weer op, dit wordt de lak voor over het spek. Kook de marine in met nog 2 eetlepels appelstroop en 50ml sinaasappelsap.

 

Leg het mooie stuk vlees op de bbq. Doe er een thermometer in en het wachten en het genieten kan beginnen. Wellicht ter overvloede maar het vlees leg je dus niet boven de kolen. Laat het vlees lekker liggen en rustig warm worden tot de kern een temperatuur heeft  van 65 graden. Nu ka het lakken beginnen. Om de 10 a 15 minuten even terug en de marinade met een kwastje lekker uitsmeren over het vlees. Wacht tot de kern een temperatuur heeft van 72 graden en haal het mooie stukje vlees eraf in aluminium en laat m nog even 10 minuten rusten en snijden maar! Mijn stuk buikspek was van binnen zo zacht de mijn mes geen enkele moeite had om erdoor heen te glijden. De smaken van de marinade waren heerlijk in het vlees getrokken zonder de smaak van het vlees zelf te verloochenen. Zelden heb ik zoveel gegeten! Wat een structuur en wat een smaak #vetgenieten.
Dan de procureur. Neem een lekker dik stuk. Bestrooi het vlees ruim met de peper, zout en knoflookpoeder mix. Leg dan het vlees afgesloten zeker 3 uur in de koelkast. Als eerst gril je de procureur, regelmatige keren totdat ze lekker bruin zijn. Ze hoeven nu zeker niet gaar te worden. Dan mogen ze in een aluminiumbak. Niet op elkaar. Giet het bier erbij en daarna de barbecuesaus. Ik heb zelf Grolsch kanon gebruikt, maar een bokbier zou ik zeker de volgende keer gebruiken. De barbecuesaus heb ik als volgt gemaakt.

 

Ingredienten:

1 eetlepel azijn

50 gram bruine suiker

3 dl ketchup

3 tenen knoflook geperst

1 eetlepel worcestershire sauce

1 theelepel sambal

⅔ blikje cola

 

Mix in een steelpan alle ingrediënten. Doe dit een beetje rustig aan. Cola en suiker gaat erg bruisen. In mijn geval zou mijn wederhelft het niet echt waarderen dat dit op de witte keukenkastjes terecht komt. Laat de saus ongeveer 10-15 minuten inkoken tot een dikke saus. Laat de saus afkoelen en klaar is je saus.

 

Plaats de bakjes ook op het indirecte warmte gedeelte. Het vlees blijft nu net zo lang op de barbecue totdat het vlees zacht is geworden. Bij mij duurde het ongeveer 3 uur voordat dit stuk vlees klaar was, de buikspek heeft er bij mij 4 uur op gelegen.

 

Het duurt even maar je krijgt er geen spijt van. Het is super leuk om te doen als je wat meer mensen te eten krijgt, het is mega lekker en het is zeker niets

iets alledaags. Het vlees wordt heerlijk mals en zacht, de smaken trekken er heerlijk in en op moment dat je je eerste hap neemt raken je smaak papillen in extase! Voor het einde van de winter gaat dit bij huize suhre herhaald worden #vetgenieten op zijn best!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *