ROAST it – gastvrijheid en eerlijke smaken

David Pauka. Mijn gril held in masterchef. Zijn passie, eigenwijsheid en bij je zelf blijven, doen wat je leuk vindt en goed in bent, bereiden van vlees als een baas.

Vorig jaar zijn restaurant geopend in de wereldstad Borne met de naam Roast it en een bezoek stond nog op mijn lijst. En dat moment is geweest en geen spijt.

Bij binnenkomst valt direct de mooie industriële inrichting op. Stoere stoelen en tafels, dikke bar en toch gezelligheid.

De gastvrouw is alleraardigst en stelt zich netjes voor waarna ze ons begeleidt naar onze plek. Wat wilt u drinken was een vraag die voor ons niet al te moeilijk was, een lekker en gezonde goudgele rakker van de tap. De volgende vraag was wat lastiger, wat wilt u eten.. De kaart is niet verschrikkelijk groot, gelukkig, maar er staan genoeg dingen op die het water al in mijn mond lieten lopen. Maar gelukkig was er ook de weekend special. Een tatakimix vooraf, proefplank als hoofdgerecht en een aardbeien toetje na. Keus was gemaakt.

Voordat het hoofdgerecht verscheen, verschenen er eerst twee amuses. Als eerst een chipje van truffel aardappel met een Marokkaanse saus. Mooi ding zon truffel aardappel, maar hoezo de naam. Niet door de smaak, maar door de vorm en de kleur die overeenkomen met een, jawel, zwarte truffel. De aardappel behoud zijn kleur na bereiden. In dit geval dus chips van deze aardappel, licht zoet en aards met een mooie kruidige Marokkaanse saus.

De tweede amuse, de tweede amuse wat een feestje. Buikspek met onder andere een saus van gepofte popcorn. Man man dat was een feestje voor de papillen. De volle gril smaak van het vlees en de zoete tegenhanger was geweldig, vooral de gril/rook smaak bleef lekker lang hangen in de keel.

En toen begon het, het hoofdgerecht tatakimix. Een prachtig opgemaakt bord verscheen met daarop een prachtig stuk tonijn, stukje beef, soja, yuzu en wasabi en nog wat zeewier. De smaak van de tonijn was geweldig! Perfect bereidt, en met een stukje zeewier en heeeeel klein beetje wasabi een geweldige ervaring in de mond. Al die sterke smaken samen zorgden voor een kleine vriendelijke explosie in de mond. De beef was ook lekker, maar viel wat weg door de, op smaakgebied, sterkere tonijn.

Het hoofdgerecht was een mooie mix van halsslap, sparerib en een geroosterde gamba. Halsslap klinkt als een fout scheldwoord maar is dus ‘gewoon’ procureur van het rund. De gamba was mooi bereidt, lekker dik ding, lekker sappig, ziltig met een fijn gril smaakje.

De spareribs waren wat mij betreft onovertroffen. Lekker goed stuk vlees aan het bod, prettig gekruid zonder te overheersen en te eten zonder mes. Het vlees viel eraf op het moment dat de vork alleen al licht toucheerde. Typisch ding waar je eigenlijk je vingers erna moet aflikken, maar goed gezien het restaurant al wat voller zat voelde ik mij toch wat bezwaard.

De procureur mooi vlees om te gebruiken voor het langzame garen maar ook op de gril. Het stuk op mijn bord was rosé, maar op het andere bord wat aan de rode kant. Qua smaak vond ik mijn stuk erg fijn, de vleessmaak hand in hand met de grilsmaak. Mooi stukje vlees wat al veel smaak van zichzelf heeft en niet hoeft te worden verpest met saus of te veel marinade. Zoals gezegd was het ander stuk vlees van mijn buurman wel wat rood, maar na dit aangegeven te hebben werd dit uiterst vriendelijk opgelost met een extra portie spareribs. Er zijn ergere dingen om op te moeten eten.

Dan het nagerecht. Een mooi glas verscheen met daarin aardbeien, meringue pistache, butterscotch en vanille ijs. Als je de lepel helemaal van beneden naar boven haalde en alles op de lepel kreeg en dat in de mond stopte kreeg je de complete beleving mee die de kok wilde geven aan dit gerecht. Het zoete van de aardbei, de zachte karamel smaak, romige smaak van het ijs en dat tegelijk in je mond en dat ook nog eens meerder happen, een prachtige afsluiter.

Een prachtige afsluiter in een relatief jong restaurant waar gastvrijheid de boventoon voert in de sfeer en echte eerlijke smaken in de gerechten. Hier gaan we vaker naar toe!

One Reply to “ROAST it – gastvrijheid en eerlijke smaken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *