#genieten bij Stravinsky

Van sommige dingen word ik heel blij. Goede muziek, het voelen van de baby in de buik van mijn vrouw, mooi weer, een prachtige berg om met pijn omhoog te fietsen met mijn triple en natuurlijk van goed eten. En gisteren werd ik blij. Was al weer een tijdje geleden dat we gegeten hadden bij Stravinsky, hoewel het borrelen wat vaker doen daar ook geen straf is. Bij binnenkomst worden we zoals gewend gelijk geholpen en voorgegaan naar onze gereserveerde tafel in het ‘tapas’ gedeelte waar het gezellig vol zit, leuke muziek de sfeer verhoogd en ik een prachtig apparaat zie waar een stra1aantal flessen wijn in staan die op een perfecte temperatuur gehouden worden, daar wordt ik blij van.

Na heel even wachten, wat wel fijn is, komt de aardige ober ons drinken opnemen. Voor mij wordt dit de heerlijke shiraz die ze hier hebben en voor mijn vrouw tsja hoe graag ze ook een wijntje wil wordt het toch cola, iets met zwanger zijn. De ober vraagt nog of we wellicht al zin hebben in brood met kruidenboter. Nou jazeker!

En heerlijk brood krijg je hier, mooie stukken oerbrood met knoflook saus met verse kruiden en boter op de juiste temperatuur. Dit houdt in smeerbaar en niet dat je je mes erin steekt en het botje met boter compleet aan je mes hangt. Zijn de kleine dingen die het doen.

Dan het voorgerecht waar ik kies voor de venkelsoep met gerookte zalm. Venkel een prachtig natuurproduct met een geschiedenis. Venkel zou zijn oorsprong hebben uit Azië waar het met de handelsroute al snel  in Europa terecht kwam. Anderen zeggen dat venkel zijn inheemse oorsprong vindt in zuid Amerika.

In het oud Grieks was de naam van voor venkel Marathon waar de hardloopwedstrijd marathon op haar beurt weer naar is vernoemd. Het betekent oorspronkelijk ‘plaats van venkel’. En bij die plaats, in dat venkelveld, versloegen de Grieken de Perzen heel heel lang geleden. Sommige bronnen zeggen dat hier slechts een veld was en dat de plaats Marathon na de veldslag is ontstaan. Maar goed ik vind het een leuk verhaal.

Ook in de Griekse mythologie kwam venkel al voor. Iets met Prometheus die de kant van de mensen kiest, andere baardmans zeus die dat nogal storend vindt en besluit om de mensen geen vuur meer te geven. Maar Prometheus is natuurlijk niet voor 1 gat te vangen en steelt het vuur van zeus met, jawel, een venkelstengel. Klinkt mega geloofwaardig maar het gaat erom dat venkel een historie heeft en het heet niet voor niets een mythologie.

Nou terug naar het onderwerp de venkel soep met gerookte zalm. De aardige ober, lange vent niet heel veel haar, zet mij een mooi groot diep bord voor met de stukjes gerookte zalm, in zijn andere hand heeft hij een soort van schenk ding waar de soep in zit die hij vakkundig over mijn zalm heen giet.

stra2De geuren die van de soep afkomen laten mijn mondhoeken krullen. De prachtige geur van venkel. De soep is romig maar niet te romig gelukkig en de smaken zijn voortreffelijk! De combi venkel met vis is geniaal en ook deze combi. De heerlijke anijsachtige smaak van venkel, beetje aardse smaak combineert geweldig met de sterke smaken van de gerookte zalm. Beiden zijn smaken die hun mannetje staan maar elkaar mooi in balans houden.

De soep ik ook goed op temperatuur. Niet te heet zodat je tong na een hap naast je op de vloer ligt te spartelen en niet te koud. Mooi gerecht.

Dan het hoofdgerecht, Gebakken Iberico met mosterd en basterdsuiker saus  geserveerd op romige zuurkool . Weer een mooi product waar de Spanjaarden trots op zijn. Het iberico varken uit spanje wordt blij van eikels. Niet van de mensen die zich als eikels gedragen maar van echte eikels uit de boom. Het hele jaar door eet het varken gewoon wat een normaal nederlands varken ook eet, voeding gras ed maar dan begint het Montanero seizoen. Het seizoen dat de rijpe eikels van de boom afvallen en waar de varkens helemaal gek van worden. Ze laten alles staan en eten hun grote buik vol met deze eikels. En dat is gelijk het geheim van de unieke smaak die het vlees van dit blije varkentje met zich meebrengt. En het gerecht had ook een prachtige smaak en de saus die dit stukje vlees begeleide combineerde geweldig met het vlees en de zuurkool. Weer een prachtig voorbeeld hoe verschillende smaken samen een voortreffelijk gerecht worden. Ik proef altijd eerst de gerechten apart van elkaar om de stra3sensatie mee te maken wat al de gerechten samen doen. Het sausje op het vlees van mosterd en basterdsuiker was heerlijk! De pit van mosterd, het licht zoete van de bastaardsuiker met de aarde geuren en smaken, de bijzonder smaken van het vlees, wat een combinatie. In mijn hoofd maakte in een vreugde dansje bij het proeven van deze smaken, en dat gebeurd niet zo heel vaak. Ben ook maar gewoon blijven zitten, een bijzonder gerecht wat ik zeker vaker zal gaan bestellen, en de mooie robuuste wijn die ik erbij besteld had maakte het geheel af.

De shiraz die ze schenk is mijn favoriete. Hij wordt geschonken op de perfecte temperatuur waardoor alle smaken en geuren van deze wijn totaal tot hun recht komen. Het is een shiraz die het niet uitschreeuwt dat hij een shiraz is maar wel trots is op zijn eigenschappen en deze duidelijk maar beheerst laat zien in zijn smaken en geuren. Mooie volle geuren van kersen en ander rood fruit, deze smaken vloeien ook geduldig en vredig door je mond en laten een heerlijke subtiele afdronk achter in je keel die nog heel even nazingt voor deze verdwijnt.

Mijn vrouw koos voor de fish en chips want tja als je zwanger bent heb je natuurlijk niet mee alle keus van de wereld. Je kunt natuurlijk wel je biefstuk of je saté van de haas wel done bestellen maar dan is de smaak er nogal af. Dus werd het fish and chips met patatte. Hoewel ik in Engeland de lekkerste fish and chips ooit gegeten heb was deze niet verkeerd. Hij was wel op het randje wat droogheid betreft maar hij was goed, mooi krokant jasje licht gekruid en heerlijke saus. En de cola was ook goed op smaak

stra4Dan het toetje. Rosa koos voor de Brownie met gekarameliseerde pecannoten. Gevaarlijk want rosa maakt deze ook zelf en deze zijn subliem! Ik koos voor de Panna cotta van koffie en frangelico. Panna cotta een Italiaans nagerecht wat letterlijk gekookte room betekend. Hij was wat aan de zachte kant maar de smaken zaten er mooi in. De koffie kon je ruiken en proeven zonder dat de smaak overheersend of agressief werd. De combinatie met frangelico (italiaanse alcoholische drank op basis van hazelnoten, cacao en vanillebessen) was ook heerlijk.

Dan de brownie van rosa. Deze kon de brownie ze zelf maakt niet overtreffen. Niet omdat ik slijm maar omdat het zo is. Voor diegene die de brownie van mijn vrouw wel eens hebben geproefd kunnen dit zeker beamen. Die zij maakt is net wat brossiger op de top en smeugier doch luchtig aan de binnenkant. En daarnaast gekarameliseerd ze de pecannoten ook echt. Bij deze noten had ik dat gevoel niet, als er had gestaan Lauwwarme chocolade brownie met pecannoten was het goed geweest.

En als afsluiter een lekkere kop verse munt thee en een dubbele espresso voor mij, klein detail hier krijg je bij de espresso ook netjes een glas water van de ober die ons eerder geholpen heeft in restaurant het Lansink.

Kortom het was een geweldig avond, met heerlijke eten vooral het voor en hoofdgerecht waren subliem. De sfeer is goed, leuke muziek, goede en aardige bediening en heerlijke stoelen, een avond #genieten. Helaas kom je dan bij de auto en realiseer je je dat het koopavond is en dat het dus betaald parkeren is.  Was ik dus even vergeten, maar de mannen met de bonnetjes vergeten dat natuurlijk niet, en helemaal niet op een koopavond, om de auto te controleren en vakkundig een bonnetje uit te printen en onder mijn ruitenwisser te stoppen, maar ach dat kon de avond al niet meer verpesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *