Pulled Pork

6 uur gaat de wekker. Even later sta ik buiten in de pyjama, op mijn klompen geïrriteerd mijn laatste aanmaakblokje aan te steken omdat de rest op is. Nog even later wordt mijn irritatie nog iets vergroot doordat de briketten uit de zak scheuren en zich al rollend verspreiden over het tuinpad bij 3 graden Celsius. Iedereen slaap nog nog op deze zondag ochtend dus het wel zo vriendelijk om dit zo stil mogelijk te doen. Eindelijk brand de briketten starter en begint de lange bbq sessie van 9 uur. Is het het waard, is dit het waard om zo vroeg je bed uit te komen, kou te lijden, mopperend op je aansteker omdat die ook nog slaapt en te weten dat je nog dikke 8 uur de BBQ in de gaten moet houden? JAZEKER!!! Want we maken pulled pork. Er zijn niet veel dingen die lekkerder zijn dan zelfgemaakt pulled pork van de BBQ. De heerlijke rooksmaak, de sappigheid van het vlees, de dikke smaak van het vlees en natuurlijk je een eindbaas te voelen omdat je 9 uur lang je kolen BBQ stabiel hebt weten te houden qua temperatuur. En het is eigenlijk niet eens zo moeilijk om te maken. Wat heb je nodig?

 • Een BBQ met deksel, liefst kolen natuurlijk. Als je het op een gas BBQwilt maken doe je in de keuken je gasfornuis maar aan. Pulled pork moet stoer op een kolen BBQ, je moet zweten, werken voor het stuk vlees.
 • Goeie briketen die zo min mogelijk roken, en goed en lang heet blijven. Kokos briketen werken hierbij goed.
 • Een dry rub (droog kruiden mengsel waarmee je het stuk vlees de avond ervoor lekker mee masseert
 • BBQ saus, natuurlijk zelfgemaakt! We gaan hier all the way, geen pakjes, zakje of flesjes kant en klaar. Je hebt tenslotte genoeg tijd.
 • Broodjes
 • Coleslaw
 • zachte witte broodjes
 • kernthermometers
 • koffie
 • bier

De laatste twee zijn voor tijdens de BBQ waarbij je met bier begint op tijdstip dat dit acceptabel is…

Voor mijn laatste sessie pulled pork heb ik een mooi stuk varkensnek (1,5kg) besteld bij de online slager https://www.lejean.nl/. Mooie stukken vlees voor een goede prijs en uitstekende service! Zorg als je je vlees hier besteld dat deze een dag van te voren netjes langzaam is ontdooid. Pak het mooie nekje de avond van te voren uit de koelkast en haal de hele dikke stukken vet weg. Dep het vlees wat droog met een keukenrol en masseer de nek lekker in met een dry-rub. Onderstaand recept van bbq helden gebruik ik graag. Deze rub kan je overigens ook voor veel ander vlees gebruiken.

 • 2 eetlepels zout
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 2 eetlepels gemalen komijn
 • 2 eetlepels chillipoeder
 • 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
 • 1 eetlepel cayennepeper
 • 4 eetlepels paprikapoeder

Bestrooi de nek niet te zuunig en masser de kruiden mooi in het vlees en laat deze lekker een nacht in folie in je koelkast slapen.

Dan begint de dag! De pulled pork dag. Hou er rekening mee dat je met 1,5kg vlees zeker een 8 uur bezig bent. Je wilt vooral niet dat het te snel gaat, liever te langzaam dan te snel voor het beste, smakelijkste, water uit je mond lopende resultaat.

Bereidt de BBQ voor op een manier dat deze zo tussen de 100 en 120 graden is. Ik heb dit gedaan door een stapel briketten aan 1 kan van de BBQ te leggen en daartegen aan een 12 tal aangestoken briketten. Hiermee zorg je ervoor dat de hete briketten 1 voor 1 de koude briketten aansteken en je zou een constante temperatuur krijgt. Vooral de eerste keer is dit ff uitzoeken en spelen. Ik heb zelf de twee ventilatorroosters onderin mijn BBQ. Aan de kant waar de kolen liggen heb ik deze dicht en aan de andere kan open zodat de lucht er langs trekt naar boven waar ik het rooster helemaal open heb. Mocht de temperatuur te warm worden, zet dan het rooster wat dichter en mocht het zakken zet het rooster dan wat meer open.

Leg de nek op grill rooster niet boven de kolen zodat deze indirecte hitte krijgen. En steek er nu de kernthermometer in. Als je er nog 1 hebt kan je deze naast je stuk vlees leggen om te echte omgevings- temperatuur bij je vlees te meten. Dit zal verschillen met de temperatuur die je deksel aan geeft.

Voeg wat rookhout toe en sluit het deksel en laat de boel lekker roken. Tijd voor een bak koffie, het is begonnen.

Controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ, te laag is niet erg als de temperatuur maar niet te veel schommelt. De eerste 3 uur kan je nog rookhout toevoegen daarna is dit niet meer nodig voor de smaak.

Toen mijn varkensnek de 70 graden bereikte heb ik deze dubbel ingepakt in aluminium folie. Voordat je deze dicht doet heb ik er nog een lekker stuk boter bij gegooid. Leg de nek ingepakt weer op de BBQ en open je biertje.

Bij een kerntemperatuur van 90 graden heb ik de nek uitgepakt en in gesmeerd met een kwastje met de BBQ saus. Het recept vind je hier: https://bbq-helden.nl/recepten/kansas-city-bbq-saus/

Bij een kerntemperatuur van 92 graden mag de nek eraf en pak je deze weer in in aluminium folie en laat je hem lekker minimaal 30 minuten rusten. Omdat de vleessappen een lagere temperatuur krijgen omdat je deze van de grill afhaalt zorgen die eiwitten ervoor dat het de vleessappen een stuk dikker en stroperiger wordt. Het stroomt dus veel minder vrijelijk uit het vlees. Ook wordt de structuur van het vlees zelf weer steviger, hetgeen ook het uitlekken van vocht tegengaat. Nu komt het mooiste gedeelte, pak twee vorken en trek het vlees lekker uit elkaar, leg wat coleslaw op je broodje, veel vlees en wat BBQ saus. Ga zitten, pak een bokbier en geniet. Ruik het vlees, zie hoe sappig het is geworden en wees trots op je 8 uur durende prestatie die binnen 30 minuten op is. Is het het waard nou en of! De belevenis, rooksmaak, smaak van het vlees maken het waard om 8 uur te werken voor je eten.

One Reply to “Pulled Pork”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *