BBQ Burger!

Het bbq seizoen is weer geopend!! Hoewel die voor mij al geopend is sinds januari vorig jaar 😀 maaar het mooie weer nodigt uit voor bbq. En een van mijn favorieten op de bbq is een hamburger. En nee niet die uit de diepvries van de supermarkt, maar je eigen gemaakte hamburger. Natuurlijk is het zelf draaien van het gehakt helemaal baas. Maar bij het nog niet hebben van een gehaktmolen is gehakt van de slager meer dan prima.

Er gaat echt niets boven een zelfgemaakte hamburger, zelf gekruid naar eigen smaak, lekker dik, lekker mals waarbij je je vingers er bijna bij op eet. Niet de harde, totaal niet sappige, te compact burgers uit de diepvries, maar de smeuïge fijne hamburgers, met eigen saus en toevoegingen. Omdat ik zon groot fan ben, hier een recept voor de JBG burger. Probeer ze eens, je zult zien dat het maken helemaal niet veel meer tijd kost dan de kant en klare stukken karton, maar dat de smaakbeleving vele malen groter is!!

Deze burger staat vanaf het begin op de kaart van het restaurant van de grillmeister Julius Jaspers en is uitgegroeid tot zijn signature burger. Recept heb ik iets aangepast naar smaak, en dat is direct het mooie van een burger die je zelf maakt, je kan er lekker mee experimenteren. Voor 6 personen heb je nodig

– 800 gram gehakt

– 20 ml sojasaus

– 20 g ketchup

– 1 losgeklopt ei

– paprika poeder

– 5 spices

– vers gemalen peper

– spek, liefst van die ronde omdat die nu eenmaal makkelijker op het broodje te leggen zijn

– cheddar kaas

– wit brood

– uienchutney (recept zal later volgen)

– bbq saus (link volgt in onderstaand verhaal 

Meng het gehakt met saus, ketchup, ei, paprikapoeder, peper, 5 spices en zout. Meng goed in een beslagkom lekker met je handen. Verdeel hierna het gehakt in gelijke porties en maak er hamburgers van. Ik gebruik hier een ronde steekringen ( 10 cm) voor waar ik eerst vershoudfolie in leg, dan portie gehakt en hier een mooie rondje van maak. Druk in het midden een kuiltje met je duim. De hamburger kan wat opzwellen op de bbq en om te voorkomen dat er een Quasimodo hamburger verschijnt, drukt je er een kuiltje in zodat deze evenredig groter kan worden. 

Plaats de hamburgers in de folie in de koelkast zodat ze mooi stijf worden en je ze straks makkelijker op de bbq kan beheren. Minimaal 3 uur is wel erg fijn

Ondertussen zet je de oven op standje keihard grillen. Leg het ontbijtspek op een stuk bakpapier op een ovenplaat en er leg een vel bakpapier weer overheen. Leg hierop een andere ovenplaat en weer terug de warme oven voor ongeveer 20 minuten. Je krijgt de meest krokante spek die je ooit hebt gehad. Na 20 minuten even kijken, en af laten koelen buiten de oven, zodat ze lekker knapperig worden. 

Dan is het tijd om je eigen burgers klaar te maken. Maak de bbq gereed met een heet gedeelte en kouder gedeelte. Stook de bbq lekker warm, houtskool werkt het mooist, en leg de burgers direct boven de hitte om ze dicht te schroeien en krokant aan de buitenkant. Mocht je de burgers willen omdraaien en ze komen niet los, wacht dan even. Op moment dat ze klaar zijn en dichtgeschroeid kun je ze makkelijker omdraaien. Als dit gelukt is, leg je ze op het koelere gedeelte van de bbq (waar geen kolen onder de gril liggen). Laat ze lekker relaxen tot de kerntemperatuur zon 50 – 55 graden is. Leg in de laatste paar minuten een plak cheddar kaas op elke burger, zodat deze lekker gaat smelten als een dekentje om de burger. 

Dan het broodje, lekker simpel om de aandacht te houden op de burger. Pak een wit brood en steek met de ring het brood uit. Gril beide kanten van de burger, niet te lang, gewoon krokant met een licht gril streep, want het oog wil ook wat. Natuurlijk kan je ook gewoon een burger bun bij de super halen. Op de foto zijn beiden te zien. De kaas zal nu lekker gesmolten zijn, dus is het tijd om te bouwen, om je ultieme burger te bouwen. 

Begin met een stuk brood, leg je mega krokant stukje spek erop. Hierop een lepel uienchutney. Dan je eigen dikke burger waar je trots op bent en daarboven op de bbq saus ( https://bbq-helden.nl/recepten/kansas-city-bbq-saus/)  Bovenste broodje erop en je creatie is een feit! Dan lekker je handen gebruiken om je trots te eten, glas speciaalbier ernaast, vrienden en familie en de avond kan niet meer stuk. 

Next time, de jalapeño burger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *